Wederom een primeur dit jaar, namelijk dat voor het eerst dat een team van BV Heel/ BC Heytse uitkomt in GD1 binnen de RCML-competitie. BV Heel had in het verleden de kans om een team in GD1 te krijgen, maar net voor de seizoenstart trok dat team zich terug vanwege personele onderbezetting. GD1 wordt binnen de RCML gezien als het paradepaartje binnen de competities, de meest sterke heren en dames nemen het in deze competitie tegen elkaar op. Dit seizoen is dat ook niet anders met afvaardingen uit Munstergeleen (al jaren kampioen in deze klasse), Palemig uit Heerlen die met 2 nieuwe teams en 1 promovendus deelneemt. Maasdroppers uit Maasbracht, BC Stramproy, BC Push uit Baexem en dus HHC’22 1.

De openingswedstrijd voor HHC ’22 1 vond plaats tegen BC Palemig 3, een van de 3 teams die Palemig heeft afgevaardigd in GD1. Dit team speelde vorig seizoen nog GD2, en was daar vrijwel het sterkste team. Voor sommige dus een bekend weerzien.

Omstreeks 20:00 uur begonnen de spelers in een veel te warme zaal, waarschijnlijk nog een contract met een gasleverancier met prijzen van voor de oorlog, aan de wedstrijd. Begonnen werd er met de dubbelspelen. Bijna traditioneel, want bijna elke club begint de wedstrijd met deze discipline.

Het damesdubbelspel werd vandaag gevormd door Lotte en Sanne, die het opnamen tegen Esther en Jitske. Het begin was nog aftasten voor de dames van HHC’22, ook omdat het een uitwedstrijd is met een andere hal, net wat andere shuttle etc. Maar al snel werd duidelijk dat Jitske degene is die de dames moesten opzoeken. De stroeve start werd gevolgd door een goed gevolg en de eerste set werd met 21-17 binnengehaald. Het spel werd in de 2de set goed doorgezet waardoor de dames van Palemig geen enkele kans hadden. 21-10 setstand en daarmee ook de winst van de eerste pot.

Bij het herendubbel ging het er flink wat spannender aan toe. Het duo Erik en Tymen moest het opnemen tegen de altijd link(s)e Danny en Franklin. Het begin van de eerste set was duidelijk voor het thuisteam. Het was vooral Danny die het spel kon bepalen, waardoor er een antwoord van Erik en Tymen nodig was. Dat werd gevonden en met de nodige inzet werd de eerste set met 21-18 gewonnen. Met name de laatste punten van de eerste set werden door e heren van HHC’22 goed gespeeld met plaatsen en goede positionering op het veld. In de 2de set was het juist omgedraaid, de heren van HHC’22 begonnen beter, maar aan het eind van de 2de set namen juist de heren van Palemig het initiatief en wonnen deze set met 21-17, dus er was meteen een 3de set nodig. Beide teams deden niets onder voor elkaar, over en weer wat foutjes maar ook enkele geweldige punten werden gescoord. Na de wissel bij 11-10 voor HHC’22 namen Erik en Tymen een stapje extra en werd punt voor punt de set en de overwinning terecht binnengehaald. Franklin werd iets meer opgezocht en dat leverde het nodige voordeel op.

Om tactische redenen werden Sanne en Tymen op de eerste mix gezet om zo in de 2de mix partij een zeker punt te halen. Hierdoor moesten Sanne en Tymen het opnemen tegen Esther en Mark. Duidelijk was vanaf het begin dat er weinig kansen lagen. De shuttle werd met enige regelmaat te hoog en halverwege het veld aangespeeld waardoor Mark naar hartenlust kon aanvallen en smashen. Ook was Esther aan het net vrij alert en wist veel shuttles aan het net te retourneren.   Met setstanden van 21-10 en 21-12 was vrij duidelijk dat er voor HHC’22 in deze partij niets te halen viel.

Maar door deze tactische omzetting konden Lotte en Erik, beide linkshandig, het opnemen tegen Franklin en Doreen, wat op papier de tweede mix dubbel van Palemig was. Wat voor HHC’22 in de eerste mix gold was voor Palemig de waarheid in de tweede mix. Lotte en Erik wisten prima te profiteren van de tactische zet en haalde de wedstrijd zonder al te veel moeite binnen. Setstanden 21-14 en 21-17.

Na de dubbelspelen en mix partijen staat het al 3-1 voor HHC’22 met de singels nog te spelen. Als tweede dame mocht Sanne spelen tegen Jitske. Solide partij met even solide cijfers. 21-14 en 21-7

Lotte kende in Doreen nog minder weerstand. Want met 21-11 en 21-2 was de winst overduidelijk voor Lotte

De heren was een heel ander verhaal. Erik nam het op tegen Mark. De start van de partij was vrij gelijk opgaand met over en weer punten die gemaakt werden. Toch was het Mark die aan het einde van de set net wat sterker oogde en daarmee met 21-16 de set wist te pakken. Erik had vervolgens in de 2de set geen antwoord meer op het spel van Mark, waardoor deze single moest worden gelaten aan Palemig.

Tymen speelde de laatste partij tegen Danny, de 2 kennen elkaar al redelijk omdat ze meermaals al tegen elkaar gestreden hebben in gelijk opgaande partijen, en dat zou vanavond ook niet anders zijn. Een goed begin van Tymen leverde hem in de eerste set enkele punten voorsprong op. Maar Danny blijft een linke tegenstander die met goede scherpe drops zomaar een aantal punten kan binnenhalen. De eerst set bleef spannend tot aan het eind, maar hierbij trok Danny aan het langste eind met 21-19. De tweede set sloeg bij Tymen de vermoeidheid aardig toe, maar op karakter bleef hij zich weren in de partij. Telkens 1 à 2 puntjes achter, maar tegen het einde van de set haalde hij juist de punten binnen en mocht zo met 21-19 ook een set achter zijn naam schrijven. Maar helaas was de inspanning daarvoor te groot gebleken want in de 3de set was de tank leeg. Te veel missertjes en matige returns leverde een 21-6 setwinst voor Danny op. Terechte winst voor Danny die het net wat beter kon bolwerken in de laatste set.

Dat HHC’22 in zijn eerste wedstrijd met een 5-3 winst terug keert naar huis mag rustig als knap worden beschouwd. Zeker omdat het een uitwedstrijd is tegen een ploeg waarvan iedereen weet dat ze sterk zijn, maakt deze overwinning knap. Vorig seizoen verloor BC Heytse (voorganger van HHC’22) in deze uitwedstrijd met een iets andere opstelling nog met 7-1 van dit team. Prima start van het nieuwe mix team en het zal 8 november in en tegen palemig 2 moeten spelen.

BC Palemig 3 – HHC ’22 1: 3-5, Eerste wedstrijd nieuw team in GD pakt meteen de winst in lastige uitwedstrijd.