Het is de avond van het slotakkoord van de competitie. Het toetje, de toegift, de laatste ronde, welke benaming je er ook voor wil geven. Maar het is een toetje waarbij je de vingers kan aflikken, want vanavond spelen de nummer 1 tegen de nummer 2 in het hol van de leeuw. BC Palemig 1 ontving titelkandidaat HHC’22 in een volle hal. Op voorhand wist HHC’22 al dat wanneer het 5 punten haalt in Heerlen de concurrentie hun niet meer kan inhalen. Maar dat moet dan wel gebeuren in een uitwedstrijd tegen de overige titelkandidaat. Het is wel de wedstrijd van de blessure gevallen, want in beide teams is de eerste heer uitgevallen, en een dame uitgevallen waardoor er met flink wat reserves moet worden gespeeld. Voor Palemig speelde Esther (die normaliter bij Palemig 3 vaste dame is) in plaats van Anja, en John speelde 1ste heer in plaats van Bas. Verder speelde Mark en Silvia die vast in de opstelling stonden gewoon mee. Bij HHC’22 speelde Ellen mee in plaats van Silvana en of Evelien die beide verhinderd waren, daarnaast mocht Remon mocht zijn competitiedebuut maken voor Tymen. Erik en Lotte zijn de overgebleven vaste spelers van HHC’22.

Lotte en Ellen beten het spits af bij het damesdubbel. Beide zijn linkshandig en dat is zeker een voordeel te noemen. De eerste set was nog gewenning omdat beide dames niet vaak met elkaar samen spelen. Maar al met al werd er goed gespeeld. Gedurende de set namen de dames van HHC’22 een goede voorsprong, die wel wat slonk naar mate de eerste set maar niet meer uit handen werd gegeven. 21-17 stand. De 2de set kregen de dames van Palemig door dat ze Ellen achterin moesten gaan zoeken, die vaker de crossdrop hanteerde waarmee Palemig veel punten kon maken. Dat leverde dan ook een set verlies op met 21-11. Tijd om de ruggen te rechten voor de laatste set en Ellen sneller aan het net te krijgen. Dat gebeurde dan ook waardoor Lotte meer de achterkant bestreek en Ellen vooraan het gevecht met Esther aan mocht gaan. Dat wierp zijn vruchten af en haalde de dames de 3de set binnen met 21-16. Dat is het eerste punt.

Tegelijkertijd startte het herendubbel met Remon en Erik namens HHC’22 tegen Marc en John. Op papier is dit een dubbel die erg tegen elkaar op gaat. In de praktijk (eerste set) bleek echter dat de heren van HHC’22 veel beter spel vertoonde dan hun opponenten. Remon wist de tegenstander heel vaak met een vlakke drive John of Marc achterin vast te zetten. Zijn rustige en bekeken spel lag de spelers van Palemig kennelijk niet, want er werden nogal wat fouten gemaakt. Ook afgedwongen door de heren van HHC’22. Binnen de kortste keren stond er dan ook een 21-11 op het bord voor HHC’22. De 2de set begon voor Palemig beter dan de eerste. Er werd een beter antwoord gevonden op het tactische spel van Remon, maar op het moment dat hun dachten mee te kunnen gaan staat er altijd nog Erik die op het juiste moment in komt lopen om een klein foutje af te smashen. Naar mate de set vorderde verging dan ook het geloof in een uitslag. HHC’22 won met ruime cijfers, lees 21-13, vrij gemakkelijk de 2de set.

Dan was het tijd voor de mix dubbels. Daarin had HHC’22 wat tactisch bedacht om sowieso een van de twee mix dubbels binnen te halen. Namelijk Remon speelde met Lotte de 2de mix dubbel om Erik en Ellen de eerste mix dubbel te laten offeren.

Toch bleek van dat offeren minder waar te zijn dan vooraf gedacht. Daar het sterke duo Mark en Silvia de tegenstanders van het duo HHC’22 was en vooraf flinke weerstand verwacht werd, bleek het koppel van HHC’22 wat onverwachts geformeerd werd voor deze pot wel erg goed mee te komen. Misschien ook omdat beide linkshandig zijn, maar zeker ook door hun goede spel. In de eerste set was het begin natuurlijk, net zoals het damesdubbel, erg zoeken en wennen aan elkaar. Maar naarmate de set bleek het spel beter te gaan lopen. Aan het eind kon het duo net niet genoeg door het spel van Palemig breken waardoor ze met 21-18 verloren. De 2de set verliep duidelijk beter. Ze liepen zelfs een klein beetje voor en mochten hopen op een 3de set. Toch was het aan het einde van de set Palemig dat aan het langste eind trok door een paar foutjes goed af te straffen. Maar met 22-20 verlies in de 2de set mag het duo van HHC’22 met opgeheven hoofd van het veld af.

Dan de 2de mix die tussen Remon/Lotte en John/Esther gespeeld werd. De mix die op papier ingevuld werd als degene waarin het punt gemaakt moest worden. De opening van de set verliep wat zenuwachtig aan de kant van HHC’22 maar toen het 1ste punt gehaald werd was de ban gebroken. Lotte en Remon vulde elkaar prima aan. Daar waar Remon meer het tactische werk op zich nam, was Lotte diegene die vooral de aanval wist te plaatsen en het de tegenstanders moeilijk te maken. Mede door wat onnodige fouten aan de kant van Palemig wist HHC’22 vrij snel uit te lopen. Toch kwamen er wat zenuwen aan het einde van de set in hun spel waardoor het nog spannend leek te worden, maar na een fout service aan de kant van Palemig en daarna een shuttle in het net was het lot beklonken voor de eerste set. 21-17 stand. In de 2de set was het verhaal vooral dat Palemig probeerde om Lotte achterin weg te drukken, en tussen beide spelers in de aanval gezocht werd. Maar al snel had het duo daar een antwoord op en werd John vaak achterin vastgezet waardoor er foutjes ontstonden. Deze werden keurig afgestraft (op sommige punten na). Met een 21-14 stand was de set dan ook solide voor HHC’22. Achteraf verweet Lotte zichzelf dat ze wat veel foutjes maakte, maar over het geheel was ze zeker niet verkeerd bezig en heeft ze de nodige punten gehaald. Na de mix en de dubbel spelen was de tussenstand al 3-1 voor HHC’22. Dat ziet er veel belovend uit, met nog 2 punten te gaan voor het kampioenschap.

Erik wou meteen door in zijn single en was ook de eerste die aan de slag ging. Tegenstander was John, die vooral bekend staat om het mooi willen wegspelen van de shuttles. Erik had daar in de eerste set helemaal geen moeite mee. Hij legde vaak de shuttles eerst achterin neer om daarna met een drop John naar voren te halen. Eigenlijk hem met zijn eigen wapen te bestrijden. Dat verliep zodanig dat in de eerste set al snel een 21-11 stand op het bord stond.  Na de wissel begonnen de heren aan de 2de set waarin John de eerste punten nog sterk begon. Maar Erik liet zich niet van de wijs brengen en ging door in hetzelfde spelletje. John werd uit zijn spel gehaald en stapelde daarna fout op fout door toedoen van Erik. 21-9 stand weerspiegelde dan ook de wedstrijd. Achteraf gaf John aan dat hij op zijn eigen manier bestreden was. Verdiend punt voor HHC’22

Dan de single tussen Remon en Mark. Vooraf gaf Remon al aan in nog geen jaren meer een single wedstrijd gespeeld te hebben, maar aan alles zag je dat Remon meer dan genoeg technische bagage heeft om dit tot een goed eind te brengen. Maar tegenstander Mark is wat dat betreft geen makkelijke. Het begin liep nog vrij gelijk op maar Remon wist de shuttle beter over het veld heen te plaatsen. Weinig tot geen smashes maar meer wegleggen van de shuttle leverde hem het voordeel op in de set. Als Mark dan aan de aanval kwam liet Remon de shuttle meermaals ook gaan. Niet te veel energie verspelen aan shuttles die hij toch niet terugkrijgt. Met 21-13 was de set wel heel overtuigend voor Remon. Mark moest iets gaan verzinnen. Dat bleek dan in de 2de set waarin Mark sterk begon. Druk legde op Remon met aanvallend spel waarop Remon, zeker in de eerste punten, het antwoord nog schuldig was. Naarmate de set vond Remon antwoord op het aanvalsspel door de shuttle vrij vaak net over het net te leggen waarop Mark wat veel fouten maakte. Tot 15-15 ging het gelijk op waarna Remon net een paar punten kon uitlopen en de set niet meer uit handen gaf. 21-17 was de eindstand en hiermee werd het 5de (en dus kampioenschapspunt) binnengehaald.

Maar goed op datzelfde moment dat Remon nog in zijn 2de set speelde, en Erik ook nog bezig was, begon Ellen aan haar single tegen Esther, beide invalsters mochten het dus tegen elkaar gaan uitvechten op de baan. Ellen walste over haar tegenstandster heen in de eerste set. 21-9 stond al vrij snel op het bord. Esther werd voortdurend aan het lopen gezet en Ellen was telkens op de afspraak. De 2de set was allesbehalve makkelijk want Ellen moest daarna vol aan de bak. Esther zocht steeds meer het achterveld van Ellen wat voor haar nog een zwakkere plek is.  Daarmee kon Esther genoeg punten halen om de druk er vol op te leggen. Toch had Ellen nog steeds het kleine voordeel van een voorsprong in de set, al slonk die aan het eind nog tot de minimale stand van 20-19. Maar op dat moment sloeg Ester haar shuttle uit de baan en mocht ellen, als invaller in GD-1, het winnende punt vieren.

De laatste single zou eigenlijk plaatsvinden tussen Lotte en Sylvia, maar Sylvia gaf haar enkel op nog voordat ze begonnen waren met een blessure aan de voet. Ze kon helaas niet verder waardoor het punt gratis naar HHC’22 ging.

Hiermee werd de onderlinge confrontatie tussen HHC’22 en Palemig met maar liefst 7-1 gewonnen en is daarmee zeker van het kampioenschap in GD-1.  BC Palemig 1 heeft nog 1 wedstrijd te gaan tegen BC Push (uit) en daarin zou het dan 14 punten moeten halen om boven HHC’22 uit te komen, en dat gaat natuurlijk niet gebeuren want er zijn maar 8 punten te halen.  Het is ongelofelijk knap hoe een team, dat voor het eerst meedoet in GD-1, zich meteen kampioen speelt. Een teamprestatie van jewelste wat zeker reden is voor een feestje. Hoewel de spelers van HHC’22 bijna allemaal weer moeten werken de dag erna was het een bescheiden drankje, maar de huldiging van deze prestatie zal zeker volgen.

Hiermee komt seizoen 2022/2023 tot een eind met pieken en dalen, successen en mindere prestaties, en als klap op de vuurpijl kampioen in GD-1. Het seizoen zal worden afgesloten en daarna volgt de zomerperiode waarna in september/oktober de competitie weer zal plaatsvinden.

BC Palemig 1 – HHC’22 1: 1-7. HHC’22 1 Kampioen GD-1 na dikke overwinning op directe concurrent!